Ņenoksas poligonā konstatē radioaktīvos izotopus

Nav komentāru
Video ekrānšāviņš

2019. gada 26. augustā Krievijas hidrometeoroloģijas centrs konstatējis stroncija, bārija un lantāna radioaktīvos izotopus jūras spēku poligonā blakus Ņenoksas ciemam, kur 8. augustā eksplodēja raķešu dzinējs ar  kodolenergoiekārtu.


Vietējo iedzīvotāju sociālo tīklu kontos parādījās video un foto ar divām baržām, kuras atrodas jūras krastā pie jūras spēka poligona. Vienā no baržām ir acīmredzami bojāta. Video var arī redzēt, ka filmētājs mēra radiācijas līmeni un tas nepārsniedz normas.

Par sprādzienu uz baržām vietējiem iedzīvotājiem pastāstīja Krievijas armijas virsnieks speciālā sarīkotā sanākšanā (pilns video). Žurnālistiem izdevās viņu identificēt, kā armijas daļas 09730 komandieri, pirmā ranga kapteini Vladimiru Bosiju.

2019. gada 8. augustā Krievijas jūras spēku bāzē netālu no Ņenoksas ciema (Severodvinska, Krievija) uz baržas tika izmēģināts spārnotās raķetes dzinējs, kurš barojās no radioaktīviem materiāliem. Krievijas armija tai dots nosaukums "Burevestņiku", bet pēc NATO klasifikācijas tam dots nosaukums "Skyfall". Izmēģinājuma laikā raķešu dzinējs eksplodēja. Sprādziena cietušo skaits līdz šim nav īsti skaidrs, jo iespējamie aculiecinieki ziņoja par lielākiem cipariem, nekā to paziņoja oficiālās iestādes. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par 2 bojā gājušajiem un 6 ievainotiem. Vēlāk Krievijas kodolenerģijas korporācija paziņoja par 5 bojā gājušiem saviem darbiniekiem un 3 ievainotiem. Līdz šim brīdim oficiālie Krievijas informācijas avoti neziņo vai šie cipari ir skaitāmi kopā vai nē.

2019. gada 9. augustā sociālos tīklos parādījās video, kurā nezināms Severodvinskas iedzīvotājs fiksējas radiācijas līmeņa kāpumu. Līdzīga informācija bija publicēta Severodvinskas pilsētas administrācijā, bet tad tika izdzēsta. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nekādu kaitīgu vielu izmešu nenotika. 2019. gada 12. augustā Viskrievijas eksperimentālās fizikas zinātniski pētnieciskais institūts savā paziņojumā apstiprināja, ka 8. augustā raķešu dzinēja izmēģinājuma laikā eksplodēja mazizmēra kodola reaktors. Radioaktīvais fons bija divreiz lielāks par normu un palielinājums ilga vienu stundu. Nekādu paliekošo radioaktīvo piesārņojumu nav konstatējuši ne institūta speciālisti, ne - ārējie.

2019. gada 13. augustā Krievijas hidrometeoroloģijas Ziemeļu pārvalde paziņoja, ka incidenta brīdī Severodvinskas kontroles punktos fiksēja gamma starojumu, kurš no 4 līdz 16 reizēm pārsniedza normu.

Norvēģijas un ASV kopīgās novērošanas sistēmas NORSAR speciālisti fiksējuši divus sprādzienus 2019. gada 8. augustā. Arhangeļskas apgabala gubernators paziņoja, ka ziņas par otro sprādzienu neatbilst patiesībai.

Tikmēr netālās pilsētas Severodvinskas žurnālisti intervijā ar vietējo zinātnieku pārliecinājās, ka draudu no raķešu dzinēja sprādziena ir mazāki, nekā no vietējās izgāztuves, kur jau ilgāku laiku turpinās degšana. 


Papildināts 23.09.2019.:


Nav komentāru

Ierakstīt komentāru