Video: Krievijas armijas oficiera tikšanās ar Ņenoksas ciema iedzīvotājiem

Nav komentāru

Sociālā vietnē "YouTube" tika publicēts viedo ieraksts, kurā pēc sarunas konteksta, var secināt, ka Krievijas armijas oficieris tiekas ar Ņenoksas ciema iedzīvotājiem, saistībā ar neveiksmīgo raķešu dzinēja izmēģinājumu Krievijas jūras spēku bāzē.


Neapstiprināto video ierakstu publicēja "Newsader Analytics" kanāls, kurš to saņēma no kanāla "Sotnik TV". Krievijas armijas oficieris sarunas gaitā skaidroja bīstamību par plānoto izmēģinājumu 14. augustā un sakarā ar kuru iedzīvotājiem ar speciālo vilcienu jāpamet savs ciems. Vēlāk, kad informācija par plānoto iedzīvotāju evakuāciju nonāca presē, izmēģinājums tika atcelts. Turpmākā sarunas gaitā oficieris skaidroja, ka pēc neveiksmīga raķešu dzinēja izmēģinājuma vietējo iedzīvotājo veselībai nekas nedraud, bet brīdināja par bīstamību vācot jūras krastā detaļas no izmēģinājumā sprāgušās raķetes, jo tās var saturēt radioaktīvās vielas. Tāpat sarunā viņš apstiprināja, ka sprādzienā cietušie tika attīrīti no radioaktīvām vielām.

2019. gada 8. augustā Krievijas jūras spēku bāzē netālu no Ņenoksas ciema (Severodvinska, Krievija) uz baržas tika izmēģināts spārnotās raķetes dzinējs, kurš barojās no radioaktīviem materiāliem. Krievijas armija tai dots nosaukums "Burevestņiku", bet pēc NATO klasifikācijas tam dots nosaukums "Skyfall". Izmēģinājuma laikā raķešu dzinējs eksplodēja. Sprādziena cietušo skaits līdz šim nav īsti skaidrs, jo iespējamie aculiecinieki ziņoja par lielākiem cipariem, nekā to paziņoja oficiālās iestādes. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja par 2 bojā gājušajiem un 6 ievainotiem. Vēlāk Krievijas kodolenerģijas korporācija paziņoja par 5 bojā gājušiem saviem darbiniekiem un 3 ievainotiem. Līdz šim brīdim oficiālie Krievijas informācijas avoti neziņo vai šie cipari ir skaitāmi kopā vai nē.

2019. gada 9. augustā sociālos tīklos parādījās video, kurā nezināms Severodvinskas iedzīvotājs fiksējas radiācijas līmeņa kāpumu. Līdzīga informācija bija publicēta Severodvinskas pilsētas administrācijā, bet tad tika izdzēsta. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nekādu kaitīgu vielu izmešu nenotika. 2019. gada 12. augustā Viskrievijas eksperimentālās fizikas zinātniski pētnieciskais institūts savā paziņojumā apstiprināja, ka 8. augustā raķešu dzinēja izmēģinājuma laikā eksplodēja mazizmēra kodola reaktors. Radioaktīvais fons bija divreiz lielāks par normu un palielinājums ilga vienu stundu. Nekādu paliekošo radioaktīvo piesārņojumu nav konstatējuši ne institūta speciālisti, ne - ārējie.

Papildināts 23.08.2019.: pārbaudīti ārsti, kuri apkalpoja cietušos.

2019. gada 13. augustā Krievijas hidrometeoroloģijas Ziemeļu pārvalde paziņoja, ka incidenta brīdī Severodvinskas kontroles punktos fiksēja gamma starojumu, kurš no 4 līdz 16 reizēm pārsniedza normu.


Nav komentāru

Ierakstīt komentāru