Radioaktīvo vielu noplūde Krievijā bija

Nav komentāru
Video ekrānšāviņš

2019. gada 8. augustā Krievijas pilsētā Severodvinskā tika fiksēts radioaktīvā fona palielinājums, kuru fiksēja kāds iedzīvotājs un apstiprināja arī atbildīgās valsts iestādes. 


Vakar Krievijas jūras spēku militārā bāzē Ņenoksas ciemā Arhangeļskas apgabalā (netālu no Severodvinskas) notika raķešu dzinēja izmēģinājums, kura laikā dzinējs uzsprāga un aizdegās. Krievijas aizsardzības ministrija paziņoja, ka kaitīgo vielu izmešu nebija un radioaktīvais fons ir normas robežās.

Tikmēr sociālos tīklos parādījās četri video no anonīmā Severodvinsksas iedzīvotāja, kurā viņa dozimetrs uzrāda augsto radiācijas fonu. Vēlāk Severodvinskas civilās aizsardzības centra vadītājs apstiprināja, ka uz pusstundu radioaktīvais fons trīskārši pārsniedza normu, bet tad atkal atgriezās normas robežās.

Papildināts 12.08.2019: Viskrievijas eksperimentālās fizikas zinātniski pētnieciskais institūts savā paziņojumā apstiprināja, ka 8. augustā raķešu dzinēja izmēģinājuma laikā eksplodēja mazizmēra kodola reaktors. Radioaktīvais fons bija palielinājies dubultā un palielinājums ilga stundu. Nekādu paliekošo radioaktīvo piesārņojumu nav konstatējuši ne institūta speciālisti, ne - ārējie.

Papildināts 13.08.2010.: Krievijas hidrometeoroloģijas Ziemeļu pārvalde paziņoja, ka incidenta brīdī Severodvinskas kontroles punktos fiksēja gamma starojumu, kurš no 4 līdz 16 reizēm pārsniedza normu. Šodien no rīta Severodvinskas sociālos medijos parādījās informācija, ka ciema Ņenoksa iedzīvotājus aicina pamest apdzīvoto vietu un aizbraukt uz drošu attālumu, lai neatrastos ciemā 14. augustā. Iedzīvotāji spekulē, ka gaidāms jauns raķešu dzinēja izmēģinājums. Rosbalt ziņo, ka pēc neveiksmīgā raķešu izmēģinājum 8. augustā Arhangeļskas apgabala slimnīcas mediķi netika brīdināti par to, ka ārstējot ievainots ir jāizmanto speciālais aizsardzības apģērbs. Krievijas aizsardzības ministrija šovakar atcēla Ņenoksas ciema iedzīvotāju evakuāciju un savu plānoto pasākumu (iespējamo jauno raķešu dzinēja izmēģinājumu).








Radioaktīvā fona esamību normā apstiprināja vairāki iedzīvotāji, ieskaitot vienu, kurš pēc BBC lūguma bija devies uz incidenta vietu Ņenoksas ciemā. Līdz ciemam viņam aizbraukt neizdevās, jo 3 km no tā ceļu bloķēja Krievijas armijas karavīri. Veicot radioaktīvā fona mērījumu pie bloķēta ceļa, viņš konstatēja, ka tas atrodas normas robežās. Zviedrijas sabiedriskā medija SVT žurnālists Twitter sociālā vietnē uzrakstījis, ka ne Somija, ne Zviedrijas atbildīgie dienesti savu valstu teritorijā nav fiksējuši kāpumu radioaktīvā fonā.












Nav komentāru

Ierakstīt komentāru