Ugunsdzēsēji Ilūkstes novadā no liesmās nosargā māju

Nav komentāru
Ugunsdzēsēju mašīna un ugunsdzēsēji
Ziepniekkalnā dega atkritumu tvertne. Foto: Ilze Leone

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 1. augusta plkst. 06.30 līdz 3. augusta plkst. 06.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 103 izsaukumus – 40 uz ugunsgrēku, tai skaitā trīs meža ugunsgrēku dzēšanu, 39 uz glābšanas darbiem, bet 24 izsaukumi bija maldinājumi.


Svētdien plkst. 15.32 VUGD saņēma izsaukumu Ilūkstes novadā, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju dega saimniecības ēka. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg šķūnis, kūts, piena māja un malkas šķūnis kopumā 418 m2 platībā. Ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās no liesmām nosargāt dzīvojamo māju un klēti, kas atradās vien dažu metru attālumā no degošajām ēkām. Plkst. 23.38 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts

Aizvadītajās diennaktīs ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, divos gadījumos vieglā automašīna, piededzis ēdiens, koks, riepas, koka tilts, dārza māja, meža zemsedze, divos gadījumos pirts būves, elektrosadales skapis, pirts siena un griesti.

Palīdzot nelaimē nonākušiem cilvēkiem, svētdien Ilūkstes novadā ugunsdzēsēji glābēji palīdzēja apmaldījušamies cilvēkam izkļūt no meža, bet Rīgā ar knaibļu palīdzību cilvēkam no uzpampuša pirksta noņēma gredzenu.

Svētdien Krāslavā ugunsdzēsēji glābēji no ezera izcēla bojāgājušu cilvēku un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Glābjot bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušus dzīvniekus, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Alūksnē atbrīvoja kaķi, kurš bija iestrēdzis zem laivu piestātnes konstrukcijas, Priekules novadā notvēra čūsku, kas bija iekļuvusi garāžā, Ventspilī un Garkalnē nocēla no koka kaķi, bet Rīgā kaķi nocēla no daudzstāvu ēkas palodzes. Svētdien Saldus novadā ugunsdzēsēji glābēji atbrīvoja kaķi, kas bija sapinies futbola vārtu tīklā, Stopiņu novadā izcēla suni no akas, Smiltenes novadā atbrīvoja stārķi, kas bija sapinies ligzdas zaros, Rīgā atbrīvoja putnu, kas bija iestrēdzis notekcaurulē, bet Ludzā tika atbrīvots vados sapinies putns.
Līdzīgi kā citus gadus, arī šovasar novērojama dažādu insektu – iršu, lapseņu – rosība, kas satrauc iedzīvotājus – jo īpaši tad, kad insektu pūžņi atrodas mājokļu tuvumā. Cilvēki arvien biežāk zvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112; arī tādās situācijās, kad insekti tiešu apdraudējumu nerada. VUGD jebkuru saņemto informāciju, kas saistīta ar iršiem vai lapsenēm rūpīgi izvērtē. VUGD palīdz neitralizēt kaitīgus iršu pūžņus sabiedriskām organizācijām (bērnudārzi, skolas, slimnīcas). VUGD nedodas uz izsaukumiem, kad privātās ēkās ir ielidojuši irši, iemitinājušās žurkas utt., jo ar šo insektu un kaitēkļu iznīcināšanu nodarbojas privātuzņēmumi, kuru pakalpojumi iedzīvotājiem ir pieejami. Šajos gadījumos iesakām vērsties pie komersantiem, kuri palīdzēs atrisināt šo problēmu. Informāciju par šiem komersantiem var iegūt uzziņu dienestos.

1. un 2. augustā Latvijas mežos nav bijis neviens meža ugunsgrēks.

Sagatavoja VUGD un Valsts meža dienests

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru