Sprādziens augstsprieguma kabelī bez elektrības atstāj pusi Latvijas

Nav komentāru
Vīrieši speciālos formas tērpos
Foto: Kristaps Silabums

2020. gada šorīt Starta ielā Rīgā (Teika) tika bojāts 330 kV augstsprieguma kabelis starp TEC-1 un Imantas apakšstaciju, kā rezultātā atslēdzās TEC-2 ģenerācija Rīgā un izsauca pārslodzi 110 kV tīklā. Traucēta tika elektroapgāde daļai Rīgas un plašā reģionā Vidzemē.


Plkst. 9.35 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Starta ielu Rīgā, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju bija noticis sprādziens kanalizācijā un no kanalizācijas nāk dūmi. Satiksmi regulēja Valsts policija. Uz vietas ieradās Sadales tīkla un Augstsprieguma tīkla darbinieki. Elektrības padeve tika traucēta lielai daļai Rīgas Daugavas labā krasta iedzīvotājiem, ka arī tiem kas dzīvo Rīgas jūras līča austrumu krastā.

Līdz ar elektrības padeves atslēgšanos radās traucējumi ūdens piegādē galvaspilsētā, jo pārstāja strādās Rīgas dzeramā ūdens sūkņu stacija "Baltezers". Tika traucēta pasažierus vilcienu kustībā virzienā uz Skulti. Rīgas sabiedriskā transporta kustības traucējumi bija novēroti visā pilsēta. Pārtrauca savu darbu radiostacijas: Skonto, SWH, Radio TEV un Top Radio. Pārstāja strādāt luksofori un citas elektrosistēmas. Veikalos sāka skanēt trauksmes sirēnas un pircēju apkalpošana tika atslēgta. Pārstāja strādāt vairākas valsts iestāžu elektroniskās sistēmas.

Aptuveni pēc pusotra stundas elektrības padeve visā Latvijā tika atjaunota. Uzņēmums "Augstspriegumu tīkli" pieļauj, ka kabeļa bojājumi varētu rasties vai nu mitruma dēļ, vai arī vakardienas zibens izlādes rezultātā. Tik liela avārija Latvijā sen nav notikusi un tā saistīta ar to, ka vienā no 330 kV līnijām šobrīd atrodas remontā. Bojātā kabeļa remonts aizņems vairākas nedēļas.
Elektriskie vadi
Foto: Kristaps Silabums
Neapgaismota tirdzniecības zāle
Slēgts veikals "Ozols" Foto: Svetlana Kuzmina

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru