Vecmīlgrāvja indēšana: 4 hospitalizēti, simtiem cietušo

Nav komentāru

Kopš 2017. gada 12. septembra, Rīgā, Vecmīlgrāvī notika trīs incidenti, kuros iedzīvotāji atbildīgām instancēm ziņoja par nepatīkamu smaku, kas izplatās virs rajona un kuras rezultātā tika aizvesti uz slimnīcu 4 cilvēki, bet simtiem sūdzējās par veselības stāvokļa pasliktināšanos.


Lielākais incidents notika 12. septembrī, kad VUGD saņēma 400 izsaukumus no Vecmīlgrāvja ar sūdzībām par neizturamu smaku dzīvokļos. No viena termināļa uz slimnīcu tika aizvesti divi darbinieki, kuri pēc palīdzības sniegšanas tika atlaisti mājās. Smakas rašanās avots nav atklāts līdz šim brīdim. Sīkāk šeit…

Otrs incidents notika 18. septembrī un netika atspoguļots medijos. Pēc Valsts Vides dienesta smaka bija tikai labsajūtu traucējoša un tās avots varētu būt “B.L.B. Baltijas Termināls”. Šajā gadījumā hospitalizēto nebija, bet iedzīvotāji tam īsti nepiekrīt.


Trešais incidents notika 20. septembrī. Neciešama smaka bija jūtama jau plkst. 05:30, bet iedzīvotāju sūdzību intensitāti pieauga līdz ar pamošanos pēc plkst. 07:00. Atbildīgie dienesti saņēmuši iedzīvotāju sūdzības un devās meklēt smakas avotu. Tikmēr iedzīvotāju bija spiesti doties darba gaitās, neskatoties uz smaku. Rezultātā no Vecmīlgrāvja 31. vidusskolas uz slimnīcu ar saindēšanos ar gāzi tika nogādāti 2 skolnieki. Kopumā skolā slikti bija gan skolniekiem, gan skolotājiem, kuri bija spiesti palaist bērnus uz mājām ātrāk. Trešdienas pēcpusdienā dienestam izdevās atrast smakas avotu – “PARS termināli”



Iedzīvotāji desmitiem sūdzējās par galvas sāpēm, sliktu dūšu, vemšanu, nogurumu un hronisko saslimšanu saasināšanos. Starp cietušajiem ir gan jaundzimušie, bērni, pieaugušie un vecāki. Aptiekas farmaceita apstiprina, ka krasi pieauga sūdzības ar šiem simptomiem. Pie ģimenes ārsta praktiski neviens nav gājis, jo pieraksts ir uz 2-3 nedēļām uz priekšu vai arī nevēlējās stundām sēdēt rindā.
Ziņojumi par bojā gājušiem putniem.
Valsts Vides dienests un Rīgas Dome sola atrast vainīgos un skarbi tos sodīt un varbūt pat slēgt terminālus. Paši uzņēmēji arī nekomentē notikušo. Rīgas Dome nav veikusi nekādus informatīvas aktivitātes starp iedzīvotājiem par to, kā rīkoties ārkārtas gadījumā Vecmīlgrāvī. Veselības ministrija nav veikusi kampaņu par to, lai saglabātu iedzīvotāju veselību. Ne valsts iestādes, ne uzņēmēji nav piedāvājuši risinājumus, lai pilsētas iedzīvotāji dzīvotu drošā vidē, bet uzņēmēji varētu turpināt uzņēmējdarbību, nekaitējot apkārtnei.

2017. gada 22. septembrī Rīgas Domē pēc pieprasījuma tiks sasaukta Mājokļu un vides komiteja, kurā uzklausīs Vecmīlgrāvja iedzīvotāju sūdzības. Vienīgais iedzīvotāji sūdzas, ka netiek uz komiteju, jo tā sasaukta plkst. 16:00.

Rīgas Domes Mājokļu un vides komisijas sēde (video vairs nav pieejams).

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru