Kas un ar ko indēja Vecmīlgrāvja iedzīvotājus?

Nav komentāru
Foto: Konstantīns Zorins/Twitter

2017. gada 12. septembra vakarā plkst. 19:30 Rīgā, Vecmīlgrāvī iedzīvotāji sākuši sajust nepatīkamu smaku savā rajonā un dzīvokļos. 




Plkst. 19:50 smaka kļuvusi neciešama un ugunsdzēsēji sākuši saņemt izsaukumus uz Vecmīlgrāvi. No plkst. 20:00 līdz 22:00 tika saņemti vairāk nekā 400 izsaukumi. Daudzi iedzīvotāji nespējot sazvanīt dienestu ir zvanījuši Valsts policijai, Valsts Vides dienestam un Gāzes avārijas dienestam. Gāzes veidu un noplūdes avotu atbildīgiem dienestiem noskaidrot nav izdevies. 
Gāzes koncentrācija sāka mazināties atsevišķās Vecmīlgrāvja vietās plkst. 21:30 līdz jaunie ziņojumi sāka apsīkt plkst. 22:00. Ja uz ielas gāze jau bija izklīdusi, tad iedzīvotāji, kas ieradās mājās pēc plkst. 22:00 ziņoja, ka slēgtos un nevēdinātos dzīvokļos gāzes dēļ nav iespējams atrasties. Vēdināšana gan ātri palīdzēja atbrīvoties no gāzes. 
Vairākiem cilvēkiem gāzes ieelpošana radīja galvas sāpes un sliktas dūšas sajūtu. Smagāk jutās bērni un vecāka gadu gājuma cilvēki ar veselības problēmām.



Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pirmo reakciju par notiekošo Vecmīlgrāvī izrādīja plkst.20:33, atbildot uz uz iedzīvotāju izmisīgo tvītu.


VUGD plkst.21:07 sniedza pirmo rekomendāciju, kā iedzīvotājiem rīkoties atbilstošā situācijā.


Valsts vides dienests sociālā tīklā Twitter atbildēja uz iedzīvotāju sūdzībām plkst.20:40.


Sociālā tīklā Facebook iedzīvotāji stāstīja, ka dienests izsaukuma brīdī stāstīja, ka veselībai nekas nedraud. Instrukciju par to, kā rīkoties notikušajā situācijā pēc lūguma, dienests sniedza plkst.22:18.


"Radio Baltkom" speciālā tiešraidē ugunsdzēsēji paskaidroja, ka viņiem nav iekārtu ar kurām izmērīt gāzes koncentrāciju. Valsts policijas pārstāvis izstāstīja, ka šis nav pirmais tāds dienesta izsaukums uz Vecmīlgrāvi, bet neko ar to viņš nevar padarīt.

Ap 00:00 parādījās informācija par to, kāda gāze noplūdusi, atsaucoties uz Regīnu Ločmele-Luņovu. Ap plkst.01:00 viņa to pati apstiprināja.



13. septembrī Valsts vides dienests un Rīgas Domes vicemērs Andris Ameriks apstiprināja, ka smaku varēja radīt merkaptāni, kurus pievieno dabīgai gāzei, lai noteiktu tās noplūdi. Merkaptāniem ir ļoti nepatīkama smaka pat pie mazākās koncentrācijas. Rīgas vicemērs Andris Ameriks apgalvoja, ka gāze nav kaitīga. Merkaptāna esamību gaisā apstiprina pašu iedzīvotāju novērojumi, jo gāzei ir bojāto dārzeņu smaka, bet tā atšķiras no merkaptāna veida.

No esošās informācijas var secināt:

1. Noplūda paši merkaptāni vai arī gāze, kurai tie tika pievienoti.


2. Noplūde nav saistīta ar naftas produktiem vai kādiem citiem ķīmiskiem produktiem.

Piesārņojuma platība sastādīja apmēram 2600 kvadrāt metrus un aptuveni 79,2 miljonus kubikmetrus (pieņēmums uz sūdzībām sociālos tīklos).

Vakarā vējš pūta ar ātrumu līdz 2,5 m/s un tā virziens bija no rietumiem uz austrumiem. Tātad piesārņojums nāca no Daugavas puses.


Iespējamais virziens no kura varētu tikt atnests piesārņojums.


Notikumu brīdī Vecmīlgrāvī bija pietauvots naftas un ķīmisko vielu tankkuģis "Zircon". Tomēr tas stāvēja tukšs un atradās vairāk uz ziemeļiem, lai vējš varētu no tā atnest kādus piesārņojumus.

Pretējā Daugavas krastā ir pietauvots sašķidrinātās gāzes tankkuģis "Stella Kosan". Bet pēc AIS datiem viņš tika pietauvots ap plkst. 00:00, kad incidents jau bija novērsts un piesārņojums izklīda.

Bet interesi piesaista vairāk vieta, kur kuģis ir pietauvots - "Latvijas propāna gāze" eksporta bāze Voleros. Tā atrodas tieši atbilstoši vēja virzienam, līdz Vecmīlgrāvim ir tikai 1,7 km un tā nodarbojās ar gāzes eksportu un pilnīgi noteikti izmanto merkaptānus (piesārņojums pie tāda vēja ātruma varēja sasniegt Vecmīlgrāvi no 11 līdz 20 minūtēm). Tāda sakritība pilnīgi noteikti liktu pievērst uzmanību uzņēmumam. Tik plašu gāzes noplūdi varētu fiksēt arī uzņēmuma reģistrācijas iekārtas. Papildus uzmanību būtu jāpievērš uzņēmuma darbiniekiem, kuri varēja būt piesārņojuma zonā un tas varēja atstāt iespaidu uz viņu veselību. Noteikti nekādas apsūdzības neizvirzu, bet tikai izvirzu novērojumus no datiem, kuri pieejami atklātos avotos.

Rīgas vicemēram Andrim Amērikam ir taisnība - merkaptāni ir nekaitīgi veselībai. Bet tikai nelielās koncentrācijās. Neliela koncentrācija ir tad, kad tā rada diskomfortu. Bet ja tā rada galvas sāpēs un sliktu dūšu, tā jau ir koncentrācija, kura rada veselības problēmas. 

Merkaptāni ir dažādu veidu un no katra veida ir atkarīga to koncentrācija, kura var izsaukt letālas sekas (merkaptānu letālas koncentrācijas var atrast šeit). 

Zinātniekiem nav pietiekami daudz pētījumu par to, kādu iespaidu merkaptāni atstāj uz cilvēka veselību ilgā laika posmā, bet pie lielās koncentrācijas tas ir letāls

2014. gadā Teksasā, ASV merkaptānu noplūdes dēļ gāja bojā četri darbinieki, bet pieci tika hospitalizēti.


ASV ir jau izveidojusies advokātu grupa, kura tiesājās ar industriāliem uzņēmumiem, kuriem notiek merkaptāna noplūdes un rada veselības problēmas apkārtējiem iedzīvotājiem (avots1, avots2, avots3).

ASV vietējās pašvaldības bieži vien mazina merkaptāna iespaidu uz veselību. Vai nu nezināšanas dēļ, vai nu apzināti. (avots1, avots2).

Nelielie secinājumi no notikuma:
1. Atbildīgie dienesti nesavlaicīgi sniedz informāciju iedzīvotājiem par rīcību konkrētā incidentā;
2. Atbildīgie dienesti nav pienācīgi aprīkoti, lai reaģētu uz konkrēto piesārņojumu;
3. Civilās drošības pasākumi nav efektīvi4
4. Pašvaldība nespēj operatīvi informēt iedzīvotājus;
5. Piesārņojuma avota meklēšana ir ilga (smaka bija jūtama spēcīgā koncentrācijā vismaz 1,5 stundu).


P.S. Labi, ka noplūda ne pārāk bīstama viela un ciešamā daudzumā.












Nav komentāru

Ierakstīt komentāru