Latvijas uzņēmēji apvienojās cīņai ar organizēto noziedzību

Nav komentāru
Melni dūmi ceļas no ugunsgrēka blakus šosejai
Ugunsgrēks "Mikrotīkls" apzagtā noliktavā. Foto: Ojārs Ārgalis-Linde

Pēdējo divu gadu laikā ir apzagtas vismaz 10 tirdzniecības un ražošanas uzņēmumu noliktavas. Guvums mērāms vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā. Uzņēmumi kopā ar partneriem nolēmuši apvienoties, lai pievērstu gan sabiedrības, gan valsts institūciju uzmanību organizētās noziedzības nodarījumam, ietekmei uz tirgu un sakritībām lietu apstākļos, paziņojumā medijiem informēja vairāki uzņēmumi.


Kopā apvienojušies septiņi Latvijas uzņēmumi un tiek aicināti atsaukties arī citi, kuri pēdējo gadu laikā pieredzējuši liela apmēra zādzības. Cietušo uzņēmumu starpā ir IT produktu vairumtirgotāji AS “Elko Grupa”, SIA “CMNO Logica”, SIA “Euro DK“, IT produktu mazumtirgotājs SIA “Baltic Data”, IT produktu ražotājs SIA “Mikrotīkls”, elektromateriālu tirgotājs SIA “SLO Latvia” un transporta un loģistikas pakalpojumu sniedzējs SIA “Beweship Latvia”.

Lielāko daļu noziegumu vieno fakts, ka noliktava atradusies nomaļā vietā un ielaušanās notikusi vairākos posmos.

Sākotnēji tiek veikta apsardzes testēšana, mēģinot uzlauzt, piemēram, vārtus. Otrajā reizē zagļi iekļūst ēkā darba laikā un sabojā kameras un sensorus. Visbeidzot notiek pati ielaušanās un zādzība.

Uzņēmumi kopā ar partneriem - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Ārvalstu investoru padomi Latvijā, Amerikas Tirdzniecības padomi Latvijā, Latvijas Datortehnoloģiju asociāciju un Latvijas eksportētāju asociāciju “The Red Jackets” - apņēmušies neklusēt un atklāti pārrunāt un diskutēt par situāciju tirgū, pastāvošajiem riskiem un iespējamajiem risinājumiem.

Tiek gatavotas arī oficiālas vēstules valdības pārstāvjiem ar mērķi aktualizēt organizētās noziedzības nodarījumu un ietekmi uz tautsaimniecību, kā arī pievērst atbildīgo valsts institūciju augstāko amatpersonu uzmanību minētajām kopsakarībām atsevišķu lietu apstākļos.

Laupīšana un ugunsgrēks "Mikrotīkls" noliktavā Rumbulā 20.08.2018.


2020. gada 29. maijā, Ārvalstu investoru padomes organizētajā diskusijā par Latvijas atkopšanos no Covid-19 krīzes "Mikrotīkla" valdes priekšsēdētājs Džons Tallijs atklājis, ka uzņēmuma noliktava pirms ugunsgrēka ir aplaupīta.

Zādzība no AS “ELKO Grupa” noliktavas Rīgā 2020. gada maijā

Aizvadītajās brīvdienās notikusi liela apmēra zādzība Baltijā lielākā IT produktu un risinājumu izplatītāja AS “ELKO Grupa” noliktavā Rīgā. Noliktavā uzglabātās preces bija pilnībā apdrošinātas, tāpēc neradīs būtisku ietekmi uz uzņēmuma darbību, tomēr, ņemot vērā noziedzīgā nodarījuma apmērus, ELKO izsludinājis līdz pat 200 000 eiro lielu atlīdzību par informācijas sniegšanu, kas varētu palīdzēt atklāt noziegumu.

Noziedzīgais nodarījums organizētā grupā izdarīts aizvadītajā nedēļas nogalē, ELKO Grupa noliktavas telpās, biznesa parkā “Lidostas Parks”. Ielaušanās notikusi no blakus esošās noliktavas.

“Prognozējam, ka Baltijas un Austrumeiropas valstu tirgos šobrīd varētu ieplūst liels daudzums noziedzīgā ceļā iegūtas preces: mobilie tālruņi, portatīvie datori, procesori, video un atmiņas kartes. Aicinām nekavējoties atsaukties visus nozarē strādājošos partnerus, ja rodas aizdomas par kādas preces izcelsmi. Pēc pieprasījuma varam sniegt nozagto preču sēriju numurus salīdzināšanai, tāpat arī jābrīdina, ka nozagtās preces tālākpārdošana ir nelikumīga un šo preču pārdevējiem vai pircējiem tā var tikt atsavināta,” informē ELKO Grupa direktors Svens Dinsdorfs.

Lai atklātu noziedzīgo nodarījumu, sadarbībā ar uzņēmumu pie izmeklēšanas aktīvi strādā Valsts policija, kā arī apdrošinātāju nolīgtie izmeklētāji. Prece noliktavā bija pilnībā apdrošināta, tāpēc notikušais neradīs būtisku ietekmi uz uzņēmuma darbību. Tomēr, ņemot vērā ievērojamo zādzības apjomu, ELKO nolēmis izsludināt līdz pat 200 000 eiro atlīdzību par informācijas sniegšanu, kas palīdzētu atklāt nozieguma īstenotājus, pasūtītājus un atbalstītājus. Atlīdzība ir spēkā gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām.

ELKO lūdz sniegt jebkādu informāciju, kas saistīta ar nozieguma pasūtītāju, izpildītāju un atbalstītāju identitāti, atrašanās vietu, preču pārvietošanas maršrutu un preču piedāvājumiem no neautorizētiem izplatītājiem.

Personas, kuru rīcībā ir jebkāda veida informācija, tiek aicinātas sazināties pa tālr.: +371 26100998 vai epastu: reward@elkogroup.com. Anonimitāti garantējam.

Izmantotie avoti: LSM, Delfi, Elko Group, breaking.lv

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru