Deviņsimt piecdesmit viens Covid-19 slimnieks Latvijā

Nav komentāru
Koronavīrusa saslimušo skaits Latvijā 13.05.2020.

2020. gada 13. maijā Slimību profilakses un kontroles centrs informēja, ka diennakts laikā reģistrēts 1 saslimšanas gadījums ar Covid-19. Kopējais saslimušo skaits – 951.


Dienests vakar kopā veicis 2199 izmeklējumus no kuriem viens bija pozitīvs. 31 saslimušais atrodas slimnīcās – 29 ar vidēju slimības gaitu, 2 – ar smagu. No stacionāriem izrakstīti 111 cilvēki. Izveseļojušies 627 cilvēki. Mirušo skaits – 19. Kopā Latvijā ir veikti 81 246 izmeklējumi. Jauno slimnieku diennakts reģistrācijas temps sastāda 0,1% (vakar 0,4%). Slimnieku skaits dubultojās 41,5 dienu laikā.

Diennakts laikā miris viens Covid-19 slimnieks vecuma grupā no 85 līdz 90 gadiem, kuram bija arī vairākas hroniskas saslimšanas
Grafiks ar Covid-19 saslimušo un mirušo skaitu valstī 13.5.2020.




Svarīgākais no valdības

Īpaši aicinām cilvēkus ar hroniskām slimībām veikt bezmaksas Covid-19 testu arī gadījumos, ja nav saslimšanas simptomu. Šādiem pacientiem jāvēršas pie sava ģimenes ārsta un jālūdz nosūtījums.Hronisko pacientu testēšanu arī bez simptomiem valsts piedāvā jau kopš aprīļa otrās puses, taču cilvēki to reti izmanto.
Paplašina veselības aprūpes pakalpojumus
No šodienas, 13. maija, ārstniecības iestādes, papildus esošajiem ārstniecības pakalpojumiem, var sniegt arī šādus plānveida veselības aprūpes pakalpojumus:
  1. sekundārajā ambulatorajā veselības aprūpē:
    1. speciālistu sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi;
    2. izmeklējumi - endoskopija, scintigrāfija, neirogrāfija, mamogrāfija, miogrāfija, osteodensitometrija;
    3. ambulatorā rehabilitācija, izņemot dienas stacionāra pakalpojumus;
  2. dienas stacionārā:
    1. koronarogrāfiju, kororonārā angioplastija, invazīvās radioloģijas pakalpojumi;
    2. acu operācijas, kas bez ķirurģiskas iejaukšanās draud ar aklumu;
    3. invazīva ārstēšana pacientiem ar sirds ritma traucējumiem; sejas žokļu ķirurģija;
  3. sekundārajā stacionārajā veselības aprūpē:
    1. izgulējumu, tai skaitā komplicētu ar osteomielītu un ilgstoši nedzīstošu, hronisku ādas, mīksto audu čūlu mikroķirurģiska ārstēšana;
    2. acu operācijas, kas bez ķirurģiskas iejaukšanās draud ar aklumu, ja nepieciešama stacionāra ārstēšana;
    3. invazīva ārstēšana pacientiem ar sirds ritma traucējumiem;
    4. kohleārā implantācija;
    5. orgānu transplantācija;
    6. locītavu endoprotezēšana;,/li>
  4. visa veida zobārstniecības pakalpojumi.
Savukārt no 20. maija tiks atjaunoti arī dienas stacionāra pakalpojumi, kuros neizmanto vispārējo anestēziju (endotraheālo anestēziju vai laringeālo masku).

Tāpat kā līdz šim ārstniecības iestādēm jāturpina ievērot piesardzības pasākumi. Tām būs jānodrošina atsevišķa pacientu plūsma, jāierobežo pacientu skaitu, kas vienlaicīgi uzturas ārstniecības iestādes telpās, un jānosaka precīzu ierašanās laiku veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai. Tāpat ārstniecības iestādēs būs gan mediķiem, gan pacientiem jānodrošina individuālie aizsardzības līdzekļi, savukārt pēc katras pacienta vizītes jāveic dezinfekcijas pasākumi.

Lietuvā


Igaunijā

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru