Nogalināts Irānas specvienības ģenerālis

Nav komentāru
Mašīnas vraks pēc ASV raķetes sprādziena
Irānas specvienības ģenerāļa Soleimani mašīnas vraks. Foto: via TomtheBasedCat

ASV gaisa spēki veikuši uzlidojumu uz mašīnu kolonu netālu no lidostas Irākas galvaspilsētā Bagdādē. Drona raidītās raķetes iznīcināja vairākas mašīnas un nogalināja Irānas specvienības “Kuds spēki” ģenerāli Kasemu Soleimani.

Ģenerālis Kasems Soleimani vadījis Irānas Islāma revolūcijas sardzes korpusa specvienību “Kuds spēki” kopš 1998. gada. “Kuds spēki” veic militārās operācijas ārpus Irānas robežām un sastāv apmēram no 3000 līdz 5000 tūkstošiem kaujinieku.

“Kuds spēki” vairākās valstīs ir atzīta par teroristisku grupējumu: ASV - 2007. gada; Kanādā 2012. - gadā; Saūda Arābijā un Bahreinā - 2018. gadā.

Kopā ar ģenerāli Soleimani, uzlidojumā gāja bojā Irākas atbalstītās militārās vienības “Tautas mobilizācijas spēki” vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Abu augstu stāvošo militāro personu nogalināšana strauji saasināja attiecības starp ASV un Irānu, ļaujot politiķiem izteikt draudus viens otram.


Cilvēki pulcējas Irānas galvaspilsētā Teherānā, lai pieminētu nogalināto ģenerāli Soleimani.


ASV nekavējoties uz Kuveitu nosūta vienu brigādi no 82. gaisa desanta divīzijas 4000 cilvēku sastāvā. 700 cilvēki jau tika nosūtīti pēc uzbrukuma ASV vēstniecībai Bagdādē (uzbrukumu vēstniecībai plānoja un rīkoja nogalinātais ģenerālis), bet pārējie tiks nosūtīti nekavējoši. 82. gaisa desanta divīzija ir mobilākā ASV armijas vienība, kura spēj darboties izolētās teritorijās.. 


Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkeviča paziņojums sakarā ar notikumiem Bagdādē.


Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika paziņojums par ģenerāļa Soleimana nāvi Bagdādē (Irāka)>


Nav komentāru

Ierakstīt komentāru