Irāna atzīstās Ukrainas lidmašīnas notriekšanā

Nav komentāru
Lidmašīnas atliekas atlūzas pie ķieģeļu sienas un glābēji aiz tām

Aviosabiedrības “Ukrainas starptautiskās aviolīnijas” pasažieru lidmašīna Boeing 737-800 reisā PS752 Teherāna – Kijeva tika notriekts, kā naidīgs objekts cilvēciskas kļūdas dēļ, laikā, kad pastāvēja liela varbūtība kara sākšanai ar ASV, paziņoja Irānas bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Irānas bruņoto spēku Ģenerālštāba izmeklēšanas eksperti konstatēja, ka Ukrainas pasažieru lidmašīna reisā PS752 tika notriekta, kā naidīgs objekts, kurš pārāk tuvu pielidojis svarīgam Irānas militāram objektam, cilvēciskās kļūdas dēļ, dažas stundas pēc ASV bāžu raķešu apšaudes un laikā, kad Irāna gaidīja ASV armijas prettriecienu.

“Sekojot noziedznieka, ASV prezidenta un armijas komandieru draudiem par atbildes apšaudi uz daudziem objektiem Irānas islāma republikas teritorijā, gadījumā ja Irāna veiks uzbrukumu un sakarā ar bezprecedentā lielu gaisa satiksmi reģionā, Irānas islāma republikas bruņotie spēki atradās paaugstinātas gatavības stāvoklī, lai atbildētu uz jebkādiem iespējamiem draudiem,” pateikts paziņojumā.

“Pirmajās stundās pēc (ASV bāžu Irākā) raķešu apšaudes, ASV teroristisko spēku militāro militāras nozīmes lidojumu skaits krasi pieauga ap mūsu valsti un aizsardzības vienības saņēma dažus ziņojumus, ka lidojušie objekti tuvojās valsts stratēģiskiem centriem un kā dažādi objekti parādījās uz radaru ekrāniem, kas lika gaisa aizsardzības vienībām kļūt ļoti jūtīgām,” rakstīts ziņojumā.

“Šādos kritiskos un jūtīgos apstākļos, Ukrainas lidsabiedrības lidmašīna reisā 752 pacēlās no imama Khomeini lidostas un pēc pagrieziena, tuvojās jūtīgam militāram centram, tādā augstumā un formā, kā to būtu darījis naidīgs objekts un tika notriekta cilvēku kļūdas dēļ un neapzināti šādos apstākļos, kā rezultātā dzīvību zaudēja daudzi mūsu un ārvalstu vīrieši un sievietes,” rakstīts ziņojumā.

Paziņojuma turpinājumā Irānas bruņotie spēki atvainojās un izsaka līdzjūtību bojā gājušo ģimenēm par cilvēka kļūdas radīto incidentu, ka arī apsola sodīt vainīgos.

Bruņotie spēki arī apliecina, ka nekavējoties uzsāks fundamentālus revīzijas un reformas operacionālās procedūras, lai tādas cilvēku kļūdas vairs nebūtu iespējamas..

Ukrainas pasažieru lidmašīna Boeing reisā PS752 katastrofa notika 2020. gada 8. janvārī, kad tā degoša nogāzās Irānas galvaspilsētas Teherānas piepilsētā. Irānas varas iestādes nekavējoties paziņoja, ka lidmašīna nokrita tehniska defekta dēļ (degošie dzinēji), kas bija redzams aculiecinieku video.

Nākamajā dienā Internetā tika publicēts video, kurā ir redzams, kā raķete trāpīja lidmašīnā un tā aizdegās. Irānas bruņoto spēku pārstāvis skaidroja, ka pretgaisa spēku vienības spēj atšķirt pasažieru lidmašīnas no militāriem objektiem.

Irānas varas iestādes turpināja noliegt lidmašīnas notriekšanu, līdz piektdienas vakaram, kad paziņoja par preses konferences sasaukšanu sestdienas rītā, kurā paziņos par katastrofas iemesliem.
Mediķi starp lidmašīnas atlūzām meklē bojā gājušo mirstīgas atliekas
Pretēji Irānas bruņoto spēku paziņojumam, visi dati liecina, ka lidmašīnas tajā vakarā un arī iepriekšējās dienās lidoja pēc viena un tā paša maršruta, gar Irānas raķešu izpētes centram.



Papildināts 14.01.2020.:

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru