Iespējamais raķešu uzbrukums uz Irānas tankkuģi

Nav komentāru
Tankkuģis Sabiti pārvietojās Sarkanajā jūrā
Foto: Abas Aslani

2019. gada 11. oktobrī Irānas valsts organizācijas paziņoja, ka Sarkanā jūrā viens no viņiem piederējušais tankkuģiem tika apšaudīts ar divām raķetēm, kuras iespējams raidītas no Saūda Arābijas krasta.


Šaubīga valsts

Irānas paziņojums nekavējoties izraisīja šaubas ekspertu lokā, ka arī pati Irāna vēlāk to pastiprināja. Irānas valsts paziņojumiem plašā sabiedrībā neuzticas, jo tajā valdošā diktatūra plaši izmanto propagandu un nepatiesas ziņas.

Pretrunīgas ziņas

Sākumā ar Irānas valdību saistīta ziņu aģentūra un TV kanāls paziņoja, ka tankkuģis ir aizdedzies un no tā Sarkanā jūrā noplūst nafta. Vēlāk Irānas valsts naftas kompānija noraidīja apgalvojumu, ka kuģis deg. Tās pārstāvis paziņojis, ka nekāda ugunsgrēka nav, kuģa apkalpei nekas nedraud un tankkuģis turpina savu ceļu.

Divi tankkuģa nosaukumi

Papildus neskaidrību izsauca tas, ka tankkuģis tika nosaukts divos dažādos vārdos “Sabiti” un “Sinopa”. Daži eksperti uzskata, ka tas ir viens un tas pats kuģis ar dažādiem nosaukumiem, bet galīgas skaidrības par to nav.

Foto bez postījumu pazīmēm

Vēlāk tika publicētas arī fotogrāfijas no tankkuģa “Sabiti”, kuros nav redzami kaut kādi postījumi vai ugunsgrēka pēdas. Pēc foto var secināt, ka kuģis turpina savu ceļojumu.
Tankkuģa klājs bez ugunsgrēka vai raķešu sprādzienu pazīmēm
Foto: Abas Aslani

Irānas nedarbi ar tankkuģiem

Šogad Irāna jau bija sagrābusi starptautiskos ūdeņos vairākus citu valstu tankkuģus vai apšaudījusi viņus, vai arī izvietoja uz tām mīnas. Irānas valsts darbības rezultātā incidentu laikā īslaicīgi pieaug naftas tirgus cenas, bet viss drīzāk valsts, kura atrodas smagu sankciju ielenkumā, mēģina vienkārši ieviest nestabilitāti šajā Āzijas reģionā, lai atriebtos par sagrāvi savā iekšējā ekonomikā.

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru