Sadursmes Tbilisi norisinājās līdz rītam

Nav komentāru
Foto: Eana Korbezashvili

Ceturtdien Tbilisi (Gruzija) izcēlās stihiski protesti pret valdību un turpinājās līdz piektdienas agram rītam. Policija pret protestētājiem pielietoja asaru gāzi, gumijas lodes un stekus. Naktī Gruzijas veselības ministrija paziņoja, ka sadursmēs cietuši 38 policisti un 14 protestētāji. Diviem protestētājiem ar gumijas lodēm izsista acs.


Protesti aizsākās pie viesnīcas, kurā atradās Krievijas parlamenta delegācija. Krievijas deputāti tika apmētāti ar pudelēm un apsaukāti par okupantiem, kas lika viņiem steidzami pamest valsts teritoriju. Protestētāji, opozīcijas partiju vadībā, devās pie parlamenta ēkas un mēģinājuši to ieņemt. Policijas speciālai vienībai izdevās noturēt ēku savā kontrolē. Ap pusnakti (pēc vietējā laika) policija sāka pielietot pret protestētājiem asaru gāzi, stekus un gumijas lodes.

Uzreiz pēc policijas darbības eskalācijas, parādījās pirmie ievainotie. Pēc pusnakts Gruzijas veselības ministrija paziņoja, ka sadursmēs cietuši 38 policisti un 14 protestētāji. 19 gadus vecā jauniete un 23 gadus vecs puisis zaudējuši aci, gūstot ievainojumus no policijas raidītām gumijas lodēm. Vietējie aktīvisti ziņo, ka cietušo skaits ir krietni lielāks. Gruzijas veselības ministrija organizē preses konferenci plkst.12:00, kuros publicēs jaunus datus par sadursmēs cietušajiem.

Pēc tam, kad policijai ar ūdens metēju palīdzību izdevās attīrīt laukumu pie parlamenta, protestētāji pārgāja uz mazākām ieliņām un iesaistījās jaunās sadursmēs ar policiju. Protestētāji iebrukuši valdošās partijas "Gruzijas sapnis" birojā un izdemolēja to. 

Protestētāji agrā rīta bloķējuši ielu pie Gruzijas valsts universitātes un iesaistījās sadursmēs ar policiju pie filharmonijas. Tika apgāzta viena mašīna. Aptuveni pusastoņos no rīta (pēc vietējā laikā) protestētāji izklīda. 

Nemieru laikā policija aizturējusi gan opozīcijas deputātus, gan žurnālistus, gan protestētājus. Cik cilvēku ir aizturēts un kādas apsūdzības viņiem tiek izvirzītas, pagaidām nav zināms. Gruzija iekšlietu ministrs protestu vakarā paziņoja, ka gatavs atkāpties no amata, bet šorīt paziņoja, ka policijas darbība bija likumīga, aizstāvot valsts suverenitāti un  neatkarību.

Gruzijas opozīcija aicina visus uz jauniem protestiem, kuriem jāsākas plkst.18:00 (pēc vietējā laika). Pēc dažādu avotu informācijas uz valsts galvaspilsētu brauc jauni protestētāji no visiem Gruzija nostūriem, ka arī policijas papildspēki.

Opozīcijas nemieru izraisīja Krievijas Domes deputāta Sergeja Gavrilova (no komunistiskās partijas) uzvedība parlamenta ēkā. Gavrilovs, sēžot parlamenta spīkera vietā, atklāja Gruzijas un Krievijas starpparlamentāro sēdi, kas kļuva par iemeslu tam, lai opozīcijas partijas "Eiropeiska Gruzija" deputāti bloķētu tribīni un padarīja par parlamenta sēdi neiespējamu. Krievijas Domes deputāts Sergejs Gavrilovs tiek uzskatīts par Krievijas izlūkdienesta rezervistu. Pirms tam viņš ir bijis pamanāms visos karstos punktos, kur Krievija destabilizēja situāciju vai veica militārās operācijas - Piedņestra, Abhāzija, Kosova, Irāna, Irāka, Krima. Viņš arī atbalsta Abhāzijas neatkarību (daļa no bijušās Gruzijas PSR). 2008. gada Krievijas armija, atbalstot Abhāzijas neatkarību, iebruka Gruzijas teritorijā.

















Nav komentāru

Ierakstīt komentāru