Lieldienu terors Šrilankā

Nav komentāru
Foto: Ashwin Hemmathagama

2019. gada 21. aprīlī, Lieldienu rītā Šrilanka nogranda seši sprādzieni. Trīs no tiem baznīcās un trīs viesnīcās. Dienas turpinājumā notika vēl divi sprādzieni.


Pēc pēdējās informācijas 253 cilvēki gājuši bojā (šo ciparu 25.04.2019. nosauca valsts veselības ministrs, iepriekš bojā gājušo skaits bija 359) un 521 guvuši ievainojumus. Starp bojā gājušajiem 38 ārzemnieki. Valstī ieviesta komendant stunda no sešiem vakarā līdz sešiem rītā. Bloķēti sociālie tīkli. Atceltas apmācības skolās. Aizturēti 60 aizdomās turamie. Sešus pirmos sprādzienus veikuši pašnāvnieki. Pie starptautiskās lidostas neitralizēta paštaisīta sprāgstviela. Policijas šefs brīdināja par iespējamo uzbrukumu 10 dienas iepriekš. Tādu pašu informāciju valsts valdībai nodeva Indijas speciālie dienesti. Neskatoties uz to drošības mēri netika pieņemta pietiekamā apjomā.

Atjaunots: 23.aprīlī valsts policija izsludināja brīdinājumu, ka ir identificēti vairāki transporta līdzekļi, kuri varētu pārvadāt teroristu sarūpētās sprāgstvielas. Pie sabiedriskām ēkām tiek būvēti papildus šķēršļi, lai teroristi nevarētu piebraukt tām tuvāk. "Islama valsts" savā medijā uzņēmās atbildību par uzbrukumu, bet pagaidām paziņojumam ir maza ticamība. Dienas beigās "Islama vālsts" nopublicēja uzbrucēju foto un vārdus, kas padara iepriekš izdarīto paziņojumu nedaudz ticamāku. Policija izskata arī versiju, ka terora akts tika sarīkots, lai atriebtos par uzbrukumu musulmaņiem Jaunzēlandē. Tikmēr valstī notiek upuru masveida atvadīšanas pasākumi.

Atjaunots: 24. aprīlī sapieri ar kontrolēta sprādzienu palīdzību uzspridzināja aizdomīgu motorolleri. Sprāgstviela motorollerā netika atrasta. Galvaspilsētas Kolombo piepilsētā Katana, kādā restorānā ar kontrolēto sprādzienu tika likvidēta aizdomīga mugursoma. Policija pārmeklēja noliktavu, kurā tika ražotas bumbas. Drošības dienesti cieši pārbauda visu musulmaņu transportlīdzekļus. Vienā no ciemiem, vietējie iedzīvotāji piekāva vīrieti, kurš bija tērpts musulmaņu tradicionālās drēbēs. Drošības dienesti pārbaudīja "Hiru TV" stacijas biroju, meklējot paslēptu spridzekli. Prezidents lūdz atkāpties no saviem amatiem aizsardzības sekretāru un policijas šefam. 











































Nav komentāru

Ierakstīt komentāru