Ugunsgrēks Ozolu kūdras purvā

Nav komentāru
Dūmi no ugunsgrēka apgrūtina redzamību uz ceļa
Foto: Lolita Krūmiņa

2020. gada 30. maijā Ozolu kūdras purvā Rendas pagastā Kuldīgas novadā izcēlies plašs ugunsgrēks 70 ha platībā.


Papildināts 02.06.2020.:
Ugunsgrēks Ozolu kūdras purvā nodzēsts, paziņoja Kuldīgas pašvaldība.
Ugunsgrēka dzēšana Ozolu kūdras purvā ir noslēgusies, taču uzņēmums SIA “Baloži & Ko”, kas purvu apsaimnieko, turpina uzraudzīt ugunsgrēka izcelsmes vietu, lai pārliecinātos, ka dziļākajos zemes slāņos neturpinās gruzdēšana.

Tiek lēsts, ka purvs izdedzis 84 hektāru platībā. Ugunsgrēks izcēlās sestdienas, 30. maija, pēcpusdienā. Pagaidām nav noskaidrots, kas izraisīja ugunsnelaimi.

Dzēšanas darbos piedalījās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts meža dienesta darbinieki, kā arī purvu apsaimniekojošā uzņēmuma darbinieki. Dzēšanā tika iesaistīts arī gaisa spēku helikopters. Dzēšanas darbus apgrūtināja stiprais vējš.

Papildināt 01.06.2020.: Šorīt teritorija tika apsekota ar dronu. Notikuma vietā atsevišķās vietās notiek gruzdēšana. Kopumā izdeguši aptuveni 84 hektāri. Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieks Kaspars Šabāns sazinājās ar Dienvidkurzemes virsmežniecības meža ugunsdzēsības stacijas vadītāju Pēteri Lapiņu, kurš telefonsarunā apliecināja, ka dzēšanas darbi ir noslēguma stadijā. Uguns izplatības ierobežošanā ļoti palīdzējis Nacionālo bruņoto spēku gaisa spēku helikopters. Šobrīd purvā ir atsevišķas lokācijas, kurās vēl jānovērš ugunsbīstamība. To platība sastāda aptuveni septiņus hektārus.

Svētdien un pirmdien Kuldīgas novada pašvaldība visiem glābšanas darbos iesaistītajiem nodrošināja brīvpusdienas. To piegādi veica Rendas pagasta pārvalde un pašvaldības policijas darbinieki.
Helikopters nomet ūdeni ugunsgrēka vietā
Latvijas armijas helikopters dzēš ugunsgrēku Ozolu kūdras purvā. Foto: Alberts Dinters / kurzemnieks.lv


Ugunsgrēkā Kuldīgas novadā Ozolu kūdras purvā, iespējams, izcēlies no dzirksteles, pieļāva purva apsaimniekotāja, kūdras izstrādes uzņēmuma "Baloži & Ko" izpilddirektors Artis Freibergs.

Freibergs atzina, ka iepriekšējās dienās bijis liels sausums. Ir pieņēmums, ka ugunsgrēks, visticamāk, izcēlās no kādas tehnikas vienības vai kā cita radītas dzirksteles.

Papildināts 31.05.2020.: šodien ugunsdzēsēji ar Latvijas armijas helikoptera palīdzību turpina dzēšanas darbus Ozolu kūdras purvā.




Ozolu kūdras purvu apkalpo uzņēmums "Baloži&Co". 620 ha lielajā purvā tiek iegūta frēzkūdra un grieztā sūnu kūdra. Produkcija tiek eksportēta uz Eiropas Savienības dalībvalstīm, uz trešajām valstīm, kā arī piedāvāta Latvijas tirgum. Uzņēmumā pastāvīgi tiek nodarbināti 20 cilvēku, bet sezonas laikā 50 cilvēku.

Notikuma vietā ir visi atbildīgie dienesti: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts meža dienests, Valsts policija un pašvaldības policija. Pie dzēšanas strādā ugunsdzēsēji no Kuldīgas, Skrundas, Sabiles un Alsungas, Talsiem, Ventspils, kā arī Valsts meža dienesta darbinieki. Uz vietas jau atrodas sešas autocisternas. Tāpat dzēšanas darbiem piesaistīti kvadracikli, kā arī Valsts meža dienesta cisternas un traktortehnika. Ar drona palīdzību tiek izvērtēta situācija no augšas, lai pieņemtu atbilstošus lēmumus.
Dūmi no ugunsgrēka ceļas virs meža koku galotnēm
Foto: Lolita Krūmiņa
Darbs tiek organizēts divos virzienos – paša purva dzēšana un tiek darīts viss, lai no liesmām pasargātu mežu un vienu tuvāko dzīvojamo māju.

Teritorijai ir grūti piekļūt, tāpēc ap plkst. 20.00 dzēšanas darbos iesaistīsies divi helikopteri. Lai ierobežotu uguns izplatību, ar smago tehniku notikuma vietā rok grāvjus. Teritorija ir ierobežota, Valsts policija bloķē ceļus, kā arī nepieciešamības gadījumā pašvaldības policija palīdzēs iedzīvotājiem evakuēties.

Jautājumu par iedzīvotāju evakuāciju, ja tāda būs nepieciešama, risinās Kuldīgas novada pašvaldība, izmitinot evakuētos iedzīvotājus sporta skolas dienesta viesnīcā.

Sadūmojums šobrīd virzās uz Veldzes, Mežvaldes, Raidstacijas, Pelču un Snēpeles pusi, taču, iespējams, iedzīvotāji to varēs manīt arī citviet. Iedzīvotāji, jūtot sadūmojumu, aicināti aizvērt logus un izslēgt ventilāciju. Ja sadūmojums mājoklī tomēr ir stiprs, aicinām zvanīt 112 vai 110, Kuldīgas novada pašvaldības policisti palīdzēs evakuēties.
Dūmi aizklāj redzamību kūdras purvā
Foto: Alberts Dinters / Kurzemnieks
Pēdējos gados kūdras purvu ugunsgrēki Latvijā nav retums. 2018. gada jūlijā liesmas pārņēma vairāk nekā 700 ha kūdras purva Talsu novada Valdgales pagastā.

Avots: Kuldīgas pašvaldība, Kurzemnieks



Nav komentāru

Ierakstīt komentāru