Kam veic Covid-2019 analīzes bez maksas?

Nav komentāru
Informatīvs materiāls par analīzēm

Esi atgriezies no ārzemēm un Tev parādījušies Covid-2019 saslimšanai raksturīgie simptomi? Zvani 8303!


No trešdienas 18. marta izveidots jauns tālruņa numurs 8303, uz kuru zvanot, iedzīvotāji varēs pieteikties uz valsts apmaksāto Covid-2019 analīžu veikšanu. Uz šo tālruni jāzvana tiem cilvēkiem, kuri ir atgriezušies no ārzemēm un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi (paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums), kā arī Slimību profilakses un kontroles centrs epidemiologu noteiktajām kontaktpersonām, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā parādījušies saslimšanas simptomi.

Kas jāzina par šo tālruni:


  • šāds tālruņa numurs ieviests, lai nenoslogotu ārkārtas tālruni 113 un novērstu risku, ka to nevar sazvanīt cilvēki dzīvībai kritiskās situācijās;
  • zvanus par laboratorisko izmeklējumu veikšanu pieņems katru dienu no plkst. 9.00 līdz 18.00;
  • medicīniskas konsultācijas vai uzziņas par Covid-2019 pa šo tālruni nesniegs, tas tikai reģistrēs pieteikumus uz analīzēm;
  • analīžu veikšana notiek rindas kārtībā, gaidīšanas laiks var būt diennakts vai nedaudz ilgāk. Zvana brīdī pacientu informēs par analīžu veikšanas vietu un laiku. Aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem, jo var būt situācijas, kad liela zvanu skaita dēļ savienojums ar 8303 nenotiek uzreiz, un ir jāuzgaida;
  • pacientiem, kurus uz analīzēm jau reģistrējuši 113 mediķi, atkārtoti uz jauno tālruņa numuru nav jāzvana. Atbildīgie darbinieki katram atzvanīts un individuāli informēs par analīžu nodošanas laiku.

Atgādinām, tāpat kā līdz šim, uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana tajos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums).
Infografikas par Covid-2019 analīžu veikšanas algoritmu

No 2020. gada 8. aprīļa uz Covid-19 analīzēm varēs nosūtīt arī ģimenes ārsts

No šodienas arī ģimenes ārsti varēs pieņemt lēmumu par pacienta nosūtīšanu uz analīzēm, ja cilvēks atbildīs noteiktiem kritērijiem.

Ar ģimenes ārsta nosūtījumu analīzes veiks visiem pacientiem, kuriem ir pneimonijas (plaušu karsoņa) klīniskās pazīmes, kā arī tiem kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes un atbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem: 
  • ir vecāks par 65 gadiem; 
  • ir hroniska saslimšana: cukura diabēts, sirds asinsvadu slimības, onkoloģiska slimība u.c.; 
  • pacientam ir imūndeficīts un tiek saņemta imūnsupresīva terapija; 
  • epidemiologa noteikts kontakts ar Covid-19 pacientu, ar kuru nedzīvo kopā; 
  • dzīvo kopā ar kādu, kurš atgriezies no ārzemēm; 
  • darba pienākumi saistīti ar augstu saslimšanas risku ar Covid-19, piemēram, strādā ar bērniem pirmsskolas izglītības iestādē. 
Ja vienā mājsaimniecībā ar akūtas elpceļu infekcijas pazīmēm būs 2 vai vairāk saslimušo, ģimenes ārsts uz analīzēm sūtīs tikai vienu cilvēku. Ja neviens neietilpst augstāk minētajās grupās, analīzes veiks gados vecākajam ģimenes loceklim vai vīrietim, ja visi ģimenes locekļi ir vienā vecuma grupā. 

Šiem cilvēkiem, parādoties simptomiem, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš pēc tam pacientu nosūtīs uz analīzēm.

Izmantos avots: NMPD


Nav komentāru

Ierakstīt komentāru