Neveiksmīgs mēģinājums aizturēt bijušo Kirgizstānas prezidentu

Nav komentāru

2019. gada 7. augusta vakarā Kirgizstānas speciālās vienības iekļuva bijušā prezidenta Almazbeka Atambajeva rezidencē Biškekas piepilsētā Koij-Toš ar mērķi viņu aizturēt. Bijušā prezidenta atbalstītāji spēja izraidīt speciālās vienības karavīrus no rezidences teritorijas.


Atjaunots 8:13: Drošības dienesta speciālās vienības karavīri, kuri atrodas ķīlniekos pie bijušā prezidenta Atambajeva atbalstītājiem, netika atgriezti, jo valdība neizpildīja sagrābēju prasības. Slimnīcās reģistrēti 53 cietušie. Turpmākai notikumu attīstībai sekojiet šeit.
Foto: Kaktus Media


Atjaunots 7:26: bijušā Kirgizstānas prezidenta Almazbeka Atambajeva atbalstītājiem valdības neveiksmīgā uzbrukuma laikā izdevās sagrābt ķīlniekos 6 speciālās vienības karavīrus. Bijušā prezidenta atbalstītāji naktī nepieļāva policijas vienībām pietuvoties tā rezidencei un pārrunās izvirzīja valdībai prasību pamest Koij-Toš ciemu, atjaunot elektrības padevi un sakaru pakalpojumus (Internets, mobilos un telefona sakarus), apmaiņā pret sagrābtiem ķīlniekiem. Vēlāk naktī policija pameta ciemu, bet ķīlniekus viņiem tika solīts atdot šorīt. Sadursmēs starp policiju un bijušā prezidenta atbalstītājiem galvas traumu guva viens no rajona policijas priekšniekiem, kuram ar akmeni trāpīja galvā un viņš šobrīd atrodas komā.














Atjaunots 10:59: Kirgizstānas veselības ministrija ziņo, ka slimnīcās nogādāti 48 cietuši no kuriem 24 ir drošības dienestu darbinieki (šautie ievainojumi, smadzeņu satricinājumi, asins izplūdumi smadzenēs). Viens speciālās vienības karavīrs gājis bojā slimnīcā - bojā gājušais bija speciālās vienības "Alfa" komandiera vietnieks. Valdība atslēdza opozīcijas TV kanālu raidīšanu, bet valsts sabiedriskā TV ziņu izlaidumos nepiemin speciālās vienības iebrukumu bijušā prezidenta rezidencē.


A post shared by Kyrgyzstan 🇰🇬 (@mashina.bishkek77) on

Atjaunots 21:46: Biškekas 4. slimnīcas vadītājs paziņoja, ka no ievainojumiem gājis bojā 1 speciālās vienības karavīrs - Apreļ TV.

Atjaunots 20:54: valdība atslēgusi mobilos sakarus un elektrību bijušā prezidenta rezidencē. Prezidenta atbalstītāji gatavojās jaunam specvienības uzbrukumam. Veselības ministrija paziņoja, ka slimnīcās nogādāti 23 cietuši. Iekšlietu ministrija izsludinājusi trauksmi visās policijas nodaļās valstīs. Žurnālistiem ir lielas grūtības sazināties ar savām redakcijām. Parlaments gatavojās sasaukt ārkārtas sēdi. Aptuvenais bijušā prezidenta atbalstītāju skaits rezidencē - 2000 cilvēki.



Speciālās vienības karavīri uzbrukumā izmantoja gumija lodes un skaņas granātas. Bijušā prezidenta atbalstītāji atbildēja ar akmeņiem. Pirmās sadursmes gaitā tika ievainoti 10 cilvēki. Vēlāk vakarā bijušā prezidenta atbalstītāju papildspēkiem izdevās izlauzties caur specvienību blokādi un pievienoties pārējiem prezidenta rezidences teritorijā. Šī uzbrukuma rezultātā specvienības karavīri tika piekauti un dažiem pat atņemti šaujamieroči. Iekšlietu ministrija paziņoja, ka no bijušā prezidenta ēkas tika šauts no kaujas ieročiem, kā rezultātā viens no specvienības karavīriem guva ievainojumu. TV ēterā valdības pārstāvji, draudot ar spēka pielietošanu, aicināju padoties bijušajam prezidentam un neeskalēt situāciju. Iestājoties naktij specvienības aplenca ciemu, bet bijušā prezidenta atbalstītāji konsolidēja savus spēkus rezidences teritorijā.









Nav komentāru

Ierakstīt komentāru