Video: Ukrainas lidmašīnas notriekšana virs Irānas

Nav komentāru

2020. gada 9. janvārī sociālos tīklos parādījās video, kurā it kā redzams brīdis, kad Irānas armijas "zeme-gaiss" raķete trāpa Ukrainas pasažieru lidmašīna Boeing 737-800, kura devās reisā PS752 Teherāna - Kieva un tikko bija pacēlusies no Irānas galvaspilsētās lidostas.


Pašā video ir grūti identificēt tieši, kāds lidaparāts tika sašauts, bet video paspēja apstiprināt izdevums "The New York Times".

Kanādas premjerministrs Žistēns Trido paziņo, ka pēc izlūkdienesta informācijas Ukrainas lidmašīna #PS752 tika notriekta ar #Irāna gaisa spēku raķeti.

Vairāk par lidmašīnas nokrišanu Irānā lasi šeit.

Vieta kartē no kuras uzfilmēts video ar lidmašīnas notriekšanu.


Iespējamās raķetes daļas foto uzņēmējs sniedz skaidrojumu par attēla uzņemšanas apstākļiem.

Papildināts 10.1.2020.:
CBS žurnālisti šorīt apmeklēja notriektās Ukrainas lidmašīnas #PS752 katastrofas vietu #KhalajAbad #Teherāna #Irāna un konstatēja, ka visas atlūzas varas iestādes ir savākušas. Nekādu izmeklēšanas darbi netiek veikti.

Irānas civilās aviācijas atbildīgā dienesta vadītāja skaidrojums par to, ka lidmašīna nevarētu būt notriekta. Interesanti, ka šeit viņš apstiprina, ka viņam nav informācijas par katastrofas iemesliem un pieņēmums par dzinēju aizdegšanos ir balstīts uz aculiecinieku katastrofas video. Pirmajā dienā Irāna atteicās nodot "melnās kastes" ASV ražotājam Boeing. Tagad Irāna apgalvo, ka tāds paziņojums nemaz nav bijis.

ASV Nacionāls transporta drošības padome (NTSB) saņēma formālu #Irāna uzaicinājumu piedalīties Ukrainas lidmašīnas #PS752 katastrofas izmeklēšana. Padome turpina skaidrot cik daudz viņiem ļauts piedalīties izmeklēšanā.


Irānas valsts iestādes publicējušas video ar Ukrainas lidmašīnas PS752 "melnām kastēm". Atgādināsim, ka "melnās kastes" nespēj fiksēt raķetes sprādzienu, bet tikai iekšējos lidmašīnas parametrus.
Kanādas izmeklētāju dalība lidmašīnas katastrofas izmeklēšanā būs minimāla. Viņi varēs aplūkot vietu, kur nokrita lidmašīna, saņems un pārskatīs informāciju, kuru publicēs Irānas civilās aviācijas drošības dienests, varēs zināta, kā attīstās izmeklēšana un saņems galīgo izmeklēšanas slēdzienu. Nekādas aktīvas izmeklēšanas viņi neveiks. Irānas mediji ziņo, ka Kanādas izmeklētāji nodarbosies ar kanādiešu mirstīgo atlieku atpazīšanu.

ASV nodevusi Ukrainai svarīgus datus par Ukrainas lidmašīnas #PS752 katastrofu #Irāna.
Neapstiprināta informācija no Ukrainas izmeklēšanas grupas:
Buldozers novāc lidmašīnas atlūzas. Foto: Alimadadi

Irānas vēstnieks Apvienotās Karalistēs apgalvo, ka mediji melo par to, ka #PS752 atlūzas tiek savāktas ar smago tehniku, neskatoties uz medijos publicētām fotogrāfijām.

Žurnālists apmeklēja vietu #Parand #Irāna no kuras tika uzfilmēts video ar raķetes trāpījumu #PS752 lidmašīnā un apstiprina, ka tā ir tā pati vieta, kuru vakar uz kartes norādīja mediji.


Video, kurā ir redzams, ka Ukrainas lidmašīna #PS752 katastrofas vieta ir attīrīta no atlūzām un apkārt klīst vietējie iedzīvotāji.

Ukrainas ārlietu ministrs preses konference paziņoja, ka Ukrainas eksperti:
  • saņēmuši piekļuvi pie "melnām kastēm";
  • var aplūkot lidmašīnas atlūzas;
  • saņēma piekļuve pie avio dispečeru sarunām;
  • piekļuva lidmašīnas nokrišanas vietai;
  • pēta bojā gājušo mirstīgās atliekas.


Žurnālisti netiks pielaisti militārai bāzei no kuras iespējams radīta raķete uz Ukrainas lidmašīnu #PS752, jo šajā bāzē tiek uzglabātas Irānas ballistiskās raķetes.

Oficiālā #Irāna ziņu aģentūra FARS paziņoja, ka rīt atbildīgās iestādes paziņos par Ukrainas lidmašīnas #PS752 katastrofas iemesliem. Neoficiāli spekulē, ka Irānas valdība uzņemsies atbildību par lidmašīnas notriekšanu kļūdas dēļ.


Papildināts 15.01.2020.:

Nav komentāru

Ierakstīt komentāru